Ziua Mondiala a Sindromului Down

Data pe care se celebreaza Ziua Mondiala a sindromului Down reprezinta a 21-a zi a celei de-a treia luni și a fost aleasă pentru a indica unicitatea triplicării (trisomiei) cromozomului 21 care este răspunzatorul acestei anomalii genetice- sindromul Down.


La 19 decembrie 2011, Adunarea Generală a Națiunilor Unite a declarat 21 martie ca “Ziua Mondială a Sindromului Down”. Adunarea Generală a hotărât să oficializeze de la tribuna ONU ziua de 21 martie drept Ziua Mondială a Sindromului Down, care va fi celebrată în fiecare an începând cu 2012 și invită toate statele membre, organizațiile relevante ale sistemului Organizației Națiunilor Unite și alte organizații internaționale, precum și societatea civilă, inclusiv organizațiile neguvernamentale și sectorul privat, să respecte Ziua Mondiale a Sindromului Down într-o manieră adecvată, pentru a crește gradul de conștientizare a opiniei publice cu privire la sindromul Down ".

Toate persoanele cu sindrom Down trebuie să aibă oportunități de a contribui la comunitate și de a trăi vieți valoroase, incluse pe o bază completă și egală cu ceilalți, în toate aspectele societății.

Persoanele cu sindrom Down au posibilitatea si pot aduce atât de mult comunității, indiferent de locul în care trăiesc în întreaga lume, când li se oferă ocazia,dar mulți sunt împiedicați să facă contribuții semnificative.

La Ziua Mondială a Sindromului Down 21 martie 2019 se promoveaza oferirea de oportunitati la o viata normala.

Toate persoanele diagnosticate cu sindromul Down trebuie să aibă oportunități de a trăi momente pline de viață, incluse pe o bază completă și egală cu ceilalți, în toate aspectele vietii sociale.

Agenda 2030 a ONU pentru dezvoltare durabilă, un plan global de acțiune pentru oameni, planetă și prosperitate, promite că "nimeni nu va fi lăsat în urmă".

Realitatea de astăzi este că atitudinile negative predominante, așteptările scăzute, discriminarea și excluderea, ofera premise ca persoanele cu sindrom Down sa fie lăsate în urmă.

Există o lipsă de înțelegere a provocărilor cu care se confruntă indivizii de-a lungul vieții și a eșecului de a le sprijini cu oportunitățile și instrumentele necesare pentru a trăi viața împlinită.

Persoanele cu sindrom Down și cele care susțin și lucrează cu acestea trebuie să fie împuternicite să pledeze pentru aceste oportunități. Acestea pot ajunge apoi la principalele părți interesate pentru a se asigura că înțeleg cum să ofere aceste oportunități și, la rândul lor, diseminează acest mesaj pentru a aduce schimbări reale.

La Ziua Mondială a Sindromului Down, joi, 21 martie 2019, îi invităm pe fiecare persoană cu sindrom Down să transmită lumii mesajul : "Nu lasă pe nimeni în urmă"!