Zilele Sfantului Ladislau 2021- Spectacol Ansamblul Maros

Spectacol de folclor autentic, cu elemente de teatru muzical. Titlul spectacolului reprezintă o reflecție asupra diversității culturale ale Câmpiei Transilvaniei, asupra bogăției muzicale și vitalității dansurilor acesteia. Scena lirică ce redă colinda românească a celor nouă cerbi ocupă un rol-cheie în cadrul spectacolului. Bartók a folosit această baladă populară românească pentru Cantata Profana, opera sa recunoscută la nivel internațional. Scena e menită nu doar să prezinte povestea flăcăilor transformați în cerbi, ci să și formuleze cel mai important mesaj al lui Bartók, care, de atunci, este sursa vitală, steaua călăuzitoare pentru nenumărate generații de dansatori: „doar din izvor curat”.
Dansurile populare românești și maghiare din Transilvania au baze comune. Conviețuirea mai multor etnii în acest areal, timp de secole, a reprezentat un sol fertil pentru apariția numeroaselor forme de dans.
Satele din care provin dansurile incluse în spectacol sunt: Tiocul de Jos, Ghirolt, Bonțida, Răscruci, Chidea, Ceaba, Sic, Chesău, Pălatca, melodii din valea Borșa.
Interpretează: Magda Kásler, acompaniată de orchestra Ansamblului Maros
Dirijor: István Moldován Horváth
Prim-dansatori: Magda Kásler și Sándor Csaba Farkas
Regia și coregrafia: János Varga
Director: Attila Csaba Barabási