Se spune că exista în anul 1714 o berărie ce se numea Hanul Vulturul, construită pe actualul amplasament din Piața Unirii. Ceva mai târziu, aceeași clădire avea să devină Primăria Orașului Nou.
     Între timp, în perioada 1753-1784, construcția se extinde, cuprinzând o serie de alte activități, destinate spectacolelor de teatru, balurilor și diverselor întâlniri ale acelor vremuri.


     Din nefericire, în anul 1836 are loc un eveniment dramatic, un incediu, în urma căruia clădirea are nevoie de restaurare. Aflată într-o stare avansată de degradare, are loc un concurs de idei pentru reconstrucția edificiului. Vechiul hotel a fost cumpărat în anul 1905 de doi avocați, care au început demolarea vechii clădiri, pentru ca în anul 1907 să ridice noul imobil.


     Aici a funcționat un complex multifuncțional, dar și cel mai mare hotel din Oradea în perioada interbelică. La parterul edificiului, spre Piața Unirii, exista o cafenea pe nume Coroana. O sumedenie de concerte și spectacole aveau să fie găzduite în Sala Mare a hotelului, o data cu anul 1909. Tot în această clădire funcționa cinematograful Vigado și cinematograful Urania. Primul etaj era alocat Băncii Maghiare care avea să devină Banca Industrială(1919). Partea dinspre strada Vasile Alecsandri era poate cea mai căutată între anii 1908 respectiv 1919, deoarece aici funcționa cabaretul Bonbonniere și într-o sală mai mică era cabaret Blanc, un bar cu specific american, muzică jazz și separeuri.


     Simbol al orașului Oradea, clădirea ascunde o istorie nu de mulți știută. Despre Han se spune că ar fi găzduit întâlnirile personalităților acelor vremuri, printre care îi amintim pe împăratul Franz și pe regina Elisabeta. Alte povestiri sunt legate de catacombele de sub clădiri, folosite de oamenii securității în perioada comunistă. Această “conspirație”, amintește oamenilor de perioada în care Palatul era predispus scufundării din cauza catacombelor pe care este amplasat. Tot legat de tunelurile subterane, se vorbeșt că ar exista o cameră funerară, descoperită în perioada lucrărilor de la 1907, la ridicarea Hotelului.

 
     Întorcându-ne la realitatea zilelor noastre, Palatul Vulturul negru este una dintre cele mai vizitate atracții turistice, fiind cea mai importantă construcție în stil secession din Transilvania. Și în ziua de astăzi, își păstrează ornamentele florale de culori diferite, ca o expresie a viziunii artistice de la începutul secolului XX. Semnificativ și spectaculos a rămas și în prezent, fiind o adevarată încântare vizuală, datorită luminii care pătrunde prin vitraliu, purtându-te într-o atmosferă desprinsă din cărțile cu povești.

Surse: Wikipedia.org
            Istoria orașului Oradea de Liviu Borcea, Gheorghe Gorun ... Pafka Ernest, 1995
            Istoria oraşului Oradea Liviu Borcea, Lucia Cornea, Fodor József