Trupa Arcadia (fostul Teatru de Stat pentru Copii și Tineret Arcadia) a Teatrului Regina Maria din Oradea a luat ființă în anul 1950 la initiațiva unui grup format din entuziaști iubitori ai genului.

 În decursul anilor, Trupa Arcadia s-a afirmat datorită producțiilor sale ca fiind una dintre cele mai de seamă instituții de profil din România, aici desfășurându-și activitatea mari creatori, artiști de talie internațională: regizorul artistic deschizător de drumuri Kovacs Ildiko; Paul Fux – care a revoluționat scenografia spectacolelor destinate celor mai mici, Francisca Simionescu – creatoarea unor spectacole de respirație europeană sau maeștri ai interpretării scenice: Isabela Bombora, Mioara și Petru Diaconu, Ioan Moldovan, Magda Thalmainer, Kovacs Gyorgy, Seres Ludovic etc.

 

Spectacolele Trupei Arcadia se bucură de o primire caldă atât din partea copiilor, tinerilor cât și a altor categorii de public, sau a criticilor. Sala teatrului a devenit un spațiu în care au loc expoziții permanente, spectacole pentru copii și tineri – spectacole muzicale și de dans, întâlniri și dezbateri pe teme artistice și civice, concursuri, lansări de carte etc. Trupa a obținut numeroase premii și distincții la festivaluri naționale și internaționale în România, Ungaria, Polonia, Croația, Germania, Austria.

 

Proiectele culturale în care se implică Trupa „Arcadia” au, în principal, scopul atragerii, pe de o parte, a noi segmente de public – din oraș și din județ și, pe de alta, pătrunderea în cele mai greu accesibile medii (aparent) la copiii romi, la cei cu dizabilități, la centre de plasament, spitale etc. Proiectele noastre vizează, de asemenea, o mai bună cunoaștere reciprocă a culturii românilor și maghiarilor, precum și o apropiere de copiii români din Ungaria, în special în cadrul Parteneriatului transfrontalier Bihor – Hajdu – Bihar.